maanantai 5. maaliskuuta 2012

Daucus carota


Eli tutummin porkkana. Porkkanahan on erittäin monikäyttöinen ruoka-aine. Sopii moneen ruokaan lisukkeeksi tai sellaisenaan ja missä muodossa tahansa.
Nyt kun kevät aurinko paistelee kirkkaasti, aloin miettimään oman ihoni suojaamista ja ne tärkeät silmät, niitäkin pitää suojella! Aamulenkillekkin pistin aurinkolasit, koska haluan todellakin suojella silmiäni ja päätäni alkaa helposti särkeä kun aurinko "kiusaa" silmähermoja :)

Porkkanan beetakaroteeni suojaa auringon säteiltä ja porkkanan sanotaan myös huolehtivan silmien hyvinvoinnista. Muonoin, kun porkkana kulkeutui kauppareittejä pitkin antiikin Kreikkaan ja Roomaan, käytettiin sitä pääosin lääkkeena ja jonkin verran jo ravintona. Lääkkeenä sitä käytettiin kuukautis-, munuais- ja virtsaongelmiin, erilaisiin vatsavaivoihin, loisten häätämiseen sekä mieskunnon parantamiseen.
Euroopassa porkkanaa on viljelty 1100- luvulta lähtien. Tiesittekö, ennen porkkanat ovat olleet väriltään punaisia, mustia ja keltaisia ns. villiporkkanoita. Vasta myöhemmoin porkkana jalostettiin oranssin väriseksi ja maultaan mehevämmäksi ja makeammaksi.

Peppi näyttää mallia miten sitä porkkanaa kuuluu rouskuttaa :)


No mitä se porkkana sitten sisältää ja mihin se auttaa?

Porkkanan oranssi väri tulee karotenoideista (karotenoidi: luonnollinen pigmentti), erityisesti beetakaroteenista (beetakaroteeni: antioksidantti), jota porkkanassa on runsaasti. Porkkanassa on myös alfakaroteenia, C- ja B-vitamiineja ja eräitä kivennäisaineita, kuten kaliumia, rautaa ja magnesiumia, sekä runsaasti kuitua. Porkkanan sisältämät fenoliset yhdisteet ovat terveydelle edullisia. Ne vahvistavat maksan toimintaa, ja yhdessä kuidun sekä porkkanan muiden ainesosien kanssa ne saattavat alentaa sydän- ja verisuonisairauksien, syövän sekä tyypin 2 diabeteksen riskiä.

Beetakaroteeni on antioksidantti, joka muuttuu elimistössä A-vitamiiniksi. A-vitamiinia tarvitaan erityisesti silmien, ihon ja limakalvojen hyvinvointiin. A-vitamiinin puutos aiheuttaa hämäräsokeutta ja ihon kuivumista. A-vitamiinin liiallinen saanti on terveydelle haitallista, mutta ravinnosta saatu beetakaroteeni ei aiheuta liika-annostuksen vaaraa, sillä siitä muodostuu A-vitamiinia vain tarvittava määrä. Lisäksi arvellaan, että kasvisten beetakaroteenilla on myönteisiä yhteisvaikutuksia kasvien muiden aineiden, esimerkiksi flavonoidien, kanssa. Suomessa 1980-90-luvuilla toteutettu Setti-tutkimus osoitti, että pillereinä nautittavasta beetakaroteenista voi suurina annoksina olla jopa haittaa terveydelle.


Porkkanan beetakaroteenilla on myös itsenäisiä terveysvaikutuksia. (Selvyydeksi: Beetakaroteeni on siis antioksidantti, joka on A-vitamiinin esiaste) Antioksidanttina se suojaa soluja ulkoisilta rasitteilta, esimerkiksi ihosoluja auringon polttavilta säteiltä. Runsas beetakaroteenin saanti voi värjätä ihon kellertäväksi, mutta se on vaaraton oire. Alfakaroteenin on puolestaan laboratorio-oloissa havaittu hillitsevän syöpäsolujen kasvua.
Porkkanasta saadaan myös öljyä, jota käytetään kosmetiikassa hoitavana, kosteuttavana ja suojaavana ainesosana muun muassa aurinkovoiteissa ja anti age -tuotteissa.Moni osaa yhdistää porkkanan ja rusketuksen.
Beetakaroteeni parantaa elimistön puolustuskykyä ja suojaa ihoa sekä antaa lisäsuojaa aurinkoa vastaan, nopeuttaa ruskettumista sekä antaa kauniin rusketuksen. Yhdessä C- ja E-vitamiinien kanssa nautittuna sen on todettu myös mm. hidastavan vanhenemismuutoksia.

Tässä porkkanasta näin pähkinänkuoressa..

Tosiaan, näin keväällä kannattaa alkaa syödä porkkanaa, niin kesällä tulee kaunis rusketus ja rusketus myös kestää pidempään. Beetakaroteenia saa myös apteekista, mutta suurina määrinä se saattaa olla jopa terveydelle haitallista. Itse suosin luontaista tapaa saada hyviä antioksidantteja ja koska porkkanasta niitä saa, syön porkkanaa ja se on maultaankin mielestäni miellyttävää. Äsken syötiin Pepin kanssa molemmat kolme, kyllä, Pepikin tykkää porkkanasta :)

Viime kesänä kasvatin itse kasvimaalla pienen porkkanasadon ja olivat ne hyviä, vaikkakin inasen pieniä :)
Siemenet ovat jo ostettu ja odotan innolla että pääsen ne kylvämäään maahan!
Tämä vuonna aion laittaa muutaman kasvin lisää kasvamaan noiden vakio kasvien lisäksi!
Kohta saa jo ensimmäiset siemenet laittaa esikasvamaan :D

Syöttekö te porkkanaa?
Aiotteko tänä vuonna kasvattaa itse jotakin?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdun kommenteista!