lauantai 8. kesäkuuta 2013

OMAVARAISUUDESTA..Minua on jo pitkään kiehtonut sana omavaraisuus. Siihen pyrkiminen ja sen kanssa eläminen, järjen rajoissa! Mitä omavaraisuus oikeastaan tarkoittaa? Tässä tietoa pähkinänkuoressa :

Talo ja tontti, jolla harjoittaa omavaraista elämää. Ja tietysti lähde tai kaivo, josta saisi talous ja pesuveden. Lämmityksen suhteen tarvittaisiin luonnon omia energiamuotoja, aurinkovoimaa tai tuulivoimaa ja puulämmitystä. Niin, että talous ei olisi riippuvainen öljystä ja sähkönjakelusta ja esim. sähkökatkojen aikana ruoka tulisi pystyä lämmittämään ja valmistamaan ilman sähköä. 
Taloudessa tarvitaan erilaisia käyttöesineitä, esimerkiksi koreja, kippoja, ruokailuvälineitä, onki yms. Pitäisi olla taitava käsistään, jotta voisi valmistaa näitä edellä mainittuja esineitä.
Sitten ne eläimet, joista saadaan lihaa, nahkaa ja villaa, joista taas jalostetaan ruokaa ja vetimiä. Kesällähän eläimet pärjäävät pihalla, mutta talveksi nekin tarvitsevät lämmitetyn suojan, jonka lämmitys tulisi järjestää luonnonmukaisella tavalla. 
Ruuasta päästään taas kasviksiin, kasveihin, sieniin ja marjoihin, joita ihmisen pitäisi kerätä, noukkia ja poimia paljon ympäri vuotta saadaakseen ravintoa aina kesästä pitkään talveen saakka ja sen yli. Ja sitten on tietty ne eläimet, joiden lihaa saisi maustettua kasveista valmistetuista mausteita, kasviksia ja perunoita kylkeen, nam, ateria on valmis! Viljoja pitäisi myös kasvattaa niiden monikäyttöisyyden vuoksi. Eläimetkin tarvitsevat ruokaa, myös kasvisperäisiä. 

Siinä omavaraisuudesta lyhykäisyydessään ja simppelisti, mutta.. Kuka on valmis nykypäivänä kaikkeen tähän "vaivannäköön" ? Vapaaehtoisia ?Sitten minun näkökulmastani omavaraisuuteen. Omavaraisuus on hieno asia, ja nostan hattua kaikille jotka sitä harjoittavat, sillä minusta / meistä ei olísi siihen. Ensinnäkään en pystyisi teurastamaan ja sen jälkeen syömään itse kasvattamaani eläintä, johon olisi varmasti hoitaessa, syöttäessä, helliessä ja seuralaisena kasvanut jonkinlainen side. "Nami, maistuupa Late-lammas hyvältä, onneksi syötettiin sille sellaista ravintoo niin saatiin tällaista lihaa!" Ja kuinka vaikeaa olisi nykypäivänä elää täysin omavaraisena ? 1800- luvun loppuun saakka Suomessa oli yleistä, että maataloudet olivat omavaraisia. Nykyään ei omavaraisella maataloudella olisi mitään saumaa pärjätä muiden ei omavaraisten maatilojen rinnalla. Omapanostukseni omavaraisuuteen, joka on melko ravintopainotteista. Kesällä kasvatan itse erilaisia salaatteja, tänä kesänä rucolaa ja lehtisalaattia, joista saadaan kesän salaatteihin salaatit. Ruohosipulia, jota mm. voi lisätä salaattiin, leivän päälle, tehdä maustevoita tai syödä sellaisenaan. Porkkanaa, joka on monikäyttöinen, jonka sadosta ei saada nauttia ihan vielä. Avomaankurkkua, jolla on myös monta käyttötapaa, joka kasvaa hurjaa vauhtia, jota saadaan ehkä jo pian maistaa :) Erilaisia paprikoita, salaatteihin, grilliin, sellaisenaan tai leivän päälle. Tomaatteja muutamaa erilaista lajiketta. Raparperiä piirakkaan, sokeriin dipattuna, talveksi pakkaseen säilöön. Pari omppupuuta, joissa molemmissa on ollut tosi hyvä sato parina viimeisenä kesänä. Lisäksi vielä yrttejä, mm. basilikaa, joka kasvaa rehottaa keittiön ikkunalaudalla. Yrtteja voi kasvattaa ympäri vuoden ja kuivattaa ja tehdä mausteseoksia. Perunan jätin tänä vuonna kylvämättä, tai siis oikeastaan se unohtui, enkä vieläkään ole saanut aikaiseksi. Yleensä juhannuksena ollaan saatu kerättyä pieni sato, josta riittää herkuteltavaksi vain meille ;) Lämmityksestä, kodissamme on kaksi takkaa, joita käytetään ympäri vuoden aina kun siltä tuntuu, että kaivataan lämpöö. Takassa saa myös poltettua suurimman osan roskista, jotka ennen omakotitaloon muuttoa heitti vain roskiin. Tämä tietysti vähentää roskien määrää, jotka kuljetetaan kaatopaikalle. Keittiöremontin yhteydessä poistimme keittiöstä puilla lämpenevän lieden, koska vei hirvittävän tilan, mutta etenkin talvisin sitä kaipaa kun antoi niin suloisen pehmoista lämpöö.  Haluaisin kesälampaita, jotka laiduntaisivat alapihaamme, jossa on muuten maakellari, jonne saisi talvisin hyvin ravintoa säilöön ja kesäsin se toimisi lampaiden suojana. O ei anna lupaa, mutta hän tykkää yllätyksistä, niin ehkä voisin yllättää joku kesä!? :) Lampaat voisi sitten kesän lopuksi kuljettaa takaisin maatilalle josta ovat tulleetkin, ja tiedätte kyllä loput.. 

Omavaraisuus ja sen harrastaminen on kuintenkin ainakin minun kohdallani melko hankala ja ristiriitainen asia, koska nautin valtavasti ulkona syömisestä, shoppailusta, tyttöhömpästä ja kodintekniikasta.. Mutta voihan sitä omavaraisuutta harrastaa vain jollakin tapaa ? :)

Häämenusta sen verran, että olen suunnitellut tekeväni / pitopalvelun tekevän tarjoiltavan vihreänsalaatin meidän oman maan sadosta. Eli ensi vuonna saa laittaa vähän enemmän ja erilaisia kasveja, yrttejä, salaatteja kasvamaan :)

Ajatteletteko te koskaan omavaraisuutta ja mitä ajatuksia se teissä herättää ?
Tiedättekö yhtään omavaraista perhettä ?
Kasvatatteko ympäri vuoden yrttejä tai jotakin muuta ?

Kivaa lauantaita kaikille!
Minä suuntaan illalla tyttöporukalla rilluttelemaan :)


1 kommentti:

Ilahdun kommenteista!